Zaak in 't vizier

Vishandel Paelinck

Kortrijksesteenweg 168, 9000 Gent

August Paelinck had er de familienaam voor, maar ook zonder verwijzing naar een vissoort in zijn naam, weet Jonas Impe hoe een vishandel en -traiteur te leiden. Sinds 2010 staat hij aan het roer van Huyze Paelinck en loodst hij het huis door kalme en woelige wateren.

Huyze Paelinck, da’s twee eeuwwisselingen, 4 generaties en tonnen vis. In 1898 werd het anker uitgesmeten in de Kortrijksesteenweg, ondertussen in de bodem gebeiteld. August kreeg opvolging van kinderen en kleinkinderen, daarna stokte het. Na meer dan honderd jaar nam een buitenstaander het roer over: Jonas Impe, toen amper 23, zette de traditie verder. Jonas voelt zich als een vis in het water tussen, nu ja, de vis. Vanaf zijn 13e ging hij mee naar visveilingen en hielp hij in de vishandel van Marc Persyn in De Pinte. De geur, de textuur, de smaak… niets dat hem vrolijker maakt dan zalm, kabeljauw, forel, garnalen… van topkwaliteit. Vandaag kiest hij ze zorgvuldig uit op verschillende Belgische veilingen en in Rungis, dé versmarkt in Parijs. Alle soorten vind je terug in de winkel, vooral de Noorse kreeften en platte Zeeuwse oesters zijn bij Huyze Paelinck legendarisch.

Het huis is niet alleen een viswinkel, maar ook -traiteur. Gerechten van de hand van Frederik Willems, vroeger kok bij Fou d’O en vandaag vennoot van Jonas, kan je er dagelijks in een wisselende selectie kopen. Klassiekers zoals tomaat-garnaal, scampi diabolique en een vispannetje liggen er in de toonbank. En meer: Frederik houdt van verrassende bereidingen, zoals kabeljauw Tom Kha Kaï, tarbot met oestersaus of coquilles met hazelnootsaus en oesterzwammen. Geen weekmenu is hetzelfde, de kwaliteit daarentegen blijft standvastig. Voor de groenten en fruit klopt hij aan bij Square Melon. 5 keer peer week leveren we er prei, wortel, selder, ajuin en komkommer. Ook ananas, bloemetjes, champignons, red meat radijs, cressen, zoete puntpaprika’s, mini maïs, asperges, shiitake… prijken geregeld op de bestelbon. Alles wat hij nodig heeft, vindt hij bij ons. Onze kwaliteit en versheid matchen perfect met deze van de vis. En zo surfen we op dezelfde golven.

Recept van de chef

Kabeljauw Tom Kha Kaï

Recept voor 4 personen

4 stukken kabeljauwhaasje van 200g
10 stuks minimaïs
200g minishiitake
300g sojascheuten
200g sugar snaps

Voor de Tom Kha Kaï-saus:

500g shiitake
5 limoenblad
2 citroengras
1/4 gember
2 pandanblad
1 ajuin
2 teentjes look
1/4 chilipeper
500ml kippenbouillon
50ml vissaus
5 takjes koriander
500ml kokosmelk
1 limoen ( sap en rasp )
20ml sushi-azijn

Snij alle groenten voor de saus fijn en stoof aan in olijfolie. Blus met de kippenbouillon, voeg de helft van de vissaus en de koriander toe. Laat tot de helft inkoken, voeg nadien de kokosmelk, limoen en sushi-azijn toe. Neem van het vuur en laat een half uurtje trekken. Bak ondertussen de minishiitake, minimaïs, sojascheuten en sugar snaps aan in olijfolie en stoom de kabeljauw 6 minuten. Zeef de saus en giet over de kabeljauw en de gebakken groenten.

 

Vind alles voor het recept in onze versmarkt

Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent

Ma: 06:30 – 13:00
Di-za: 06:30 – 16:00
Zo: gesloten