Jelle & Mele, dat klinkt als twee hoofdpersonages uit een populaire stripreeks. Populair zijn ze zeker, alleen worden ze niet verkocht in de boekhandel, maar beleven ze hun strapatsen in hun zaak WOEST. Al 8 jaar razen ze als een wervelvind door de Brugse Poort en blazen ze leven in wat ooit bekend stond als de ruige buurt van Gent. Het blijkt een match made in heaven.
Het verhaal van WOEST leest als een pageturner. Melissa (Mele dus voor de vrienden), geschoold als grafisch vormgever en al jaren actief in commerciële functies, wou iets anders. De horeca lonkte al lang, dus zette ze haar schouders mee onder events, schoolde ze zich bij en stelde ze een businessplan op voor haar eigen zaak. Het script lag klaar, kleine voetnoot: ze vond geen geschikte locatie. Tot ze telefoon kreeg van Jelle, jeugdvriend van haar man en samen oprichters van de Gentse frisbeeclub Gentle. Ook hij droomde van de horeca, had een locatie op het oog, maar geen plan. De optelsom was snel gemaakt, ze vielen als een blok voor het pand en WOEST was een feit.
In WOEST kan je gezond brunchen, lunchen en aperitieven met tapas. Alles wordt vers bereid en ze werken zoveel mogelijk met lokale leveranciers, zoals Square Melon. Maar weinig groenten die ze niet gebruiken. Seizoensgebonden warme en koude gerechten met aardappelen, courgettes, broccoli, tomaten, komkommer, asperges… Evengoed staat er enoki op de kaart en worden daslook en mierikswortel in de gerechten verwerkt. De suggesties die we doen, pikken ze gretig op en zo krijgen de klanten altijd iets nieuws voorgeschoteld.
In WOEST kan je veel meer dan lunchen en brunchen. Je kan er vergaderen met je team, een lentefeest geven of trouwen. Je luistert er naar intieme concerten van beginnende muzikanten, kijkt (en koopt) er kunst van lokale artiesten, bruncht er in 80’s outfit, proeft er wijn met deskundige uitleg of doet mee aan een workshop ‘pompoen uitsnijden’ (vraag gerust eens aan chef Gert hoe ze op dat idee kwamen). De dag dat er in WOEST niets te beleven valt, moet nog uitgevonden worden.
Om al die activiteiten te organiseren en combineren omringen Jelle en Mele zich met een enthousiast team. Vroeger deed Jelle de zaal en stond Mele in de keuken. Vandaag werken ze met 3 chefs, Gert, Wout en Leander, elk verantwoordelijk voor één van de drie menu’s: lunch, tapas, brunch. En een schare vaste krachten, flexi-jobbers en studenten die bijspringen in keuken en zaal. Scholing hoeven ze niet per se te hebben en fouten maken mag, als de goesting er is om te werken en bij te leren zijn ze welkom. Via vzw Compaan stellen ze mensen tewerk met een lichte beperking en via het IBO-systeem geven ze kansen aan kwetsbaren om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt. Het selectiecriterium van Jelle: ‘zou ik ermee op weekend kunnen gaan?’ is de belangrijkste graadmeter, de rest volgt wel. Om zijn criterium te toetsen aan de praktijk, trekt de hele bende er jaarlijks van vrijdagavond tot zondag op uit. De samenhang, liefde en energie die daar heerst, zindert ook in de vertrekken van WOEST. Sijpelt door in hun gerechten, is voelbaar voor de klanten en maakt ook hen warm voor sociaal engagement. Als lid van het Enchanté-netwerk kunnen klanten een uitgestelde koffie of maaltijd schenken aan zij die het nodig hebben. Via sponsoring organiseren Jelle en Mele ook elk jaar een sociale kerstavond, waarop iedereen welkom is. Vanaf juli voegen ze een nieuw hoofdstuk toe aan hun verhaal. Aan de Blaarmeersen zullen ze Waterkant uitbaten, een ideale plek om te spelen, organiseren, vergaderen… met prachtig zicht op het water. Zeiden we al dat er veel te beleven valt in WOEST?
Ingrediënten
– 2 zoete puntpaprika’s
– 250g ricotta
– 100g feta
– Bladpeterselie, fijngehakt
– 1 koffielepel honing
– 2 koffielepels pesto
– 1kg krielaardappelen
– 4 tenen look
– 4 takken rozemarijn
– Gedroogde oregano
– Zeste van 2 citroenen
– Salade naar keuze
Snij de paprika’s overlangs in 2 en verwijder de zaadlijsten. Leg ze in een ovenschaal, sprenkel er olijfolie over en kruid met peper en grof zout. Grill 5 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C.
Maak ondertussen de vulling: meng de ricotta met de feta, bladpeterselie, honing, pesto en kruid met peper en grof zout. Vul de paprika’s met het mengsel en zet nog voor 6 minuten in de oven op 180°C.
Doe de krielaardappelen in een ovenschaal samen met 4 tenen look (geplet), 4 takjes rozemarijn en bestrooi met oregano, peper, grof zout en de citroenzeste. Grill in de oven op 170°C tot ze gaar zijn. Serveer met een groen slaatje naar keuze.
Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent
Ma: 06:30 – 13:00
Di-za: 06:30 – 16:00
Zo: gesloten