Zaak in 't vizier

Otium

Ajuinlei 16, 9000 Gent

In 2017 begon Otium als een zijproject van Dritan en Divna Kraja. Vandaag zijn ze zes op zeven open om jou in te wijden in de echte Italiaanse keuken. Hoewel de roots in Albanië liggen, is de verwevenheid met Italië sterk en de verankering in Gent stevig. Treed binnen in de wereld van de tagliatelle con nero di seppia, filetto di cervo en sorbetto al mandarino.

De eerste kiemen voor het Otium-verhaal ontsproten in Shkoder (Albanië), waar Dritan in 1993 samen met zijn twee broers het eerste Italiaanse restaurant opende. Ze gooiden hoge ogen met hun keuken en beleefden plezier aan hun horeca-tijd, maar uiteindelijk zwermden ze uit. Zijn broers vonden hun weg als politicus en journalist, Dritan werd verliefd op België en vooral op Gent. In 2010, na de geboorte van zijn dochter, streken hij en zijn gezin er definitief neer. Op dat moment werkte hij voor een Amerikaans veiligheidsbedrijf in Zaventem. De droom van een eigen Italiaans restaurant in zijn ondertussen geliefde stad bleef door zijn hoofd spoken. En zo opende in januari 2017 Otium, wat niet minder betekent dan ‘genieten van kwalitatieve tijd’. Daarvoor nodigen Dritan en Divna jou graag uit: een heerlijk ontspannende avond in goed gezelschap en verrukkelijk eten op het bord. Ze staan altijd zelf (en samen) in de zaal. Ondertussen draait ook de oudste zoon van 16 in het weekend en tijdens schoolvakanties mee. Dat en de uitbreiding van het pand sinds 2023 zorgen ervoor dat het restaurant uitgroeit tot een echte family business.

Het verrukkelijke eten wordt bereid door echte Italiaanse koks. Drie stuks om precies te zijn. Afkomstig uit de regio rond Rome weten ze hoe authentieke Italiaanse gerechten klaar te maken. Ze boksen elke (anderhalve) maand drie nieuwe menu’s in elkaar, eentje voor pescotariërs, eentje voor carnivoren en eentje voor vegetariërs. Antipasto, pasta, secondo en dolce volgen elkaar op in steeds nieuwe recepten. Enkel de tiramisu is een evergreen. Er wordt duchtig aan de menu’s gesleuteld, maar aan één zaak wordt niet getornd: kwalitatieve producten zijn een sine qua non. Daarom werken ze zo graag samen met (de kwaliteit van) Square Melon. Ze gebruiken vooral seizoensproducten. Groenten uit het Italiaanse assortiment, zoals cime di rapa, melanzane en cavolo nero zijn de favorieten. Ook voor de lunch hanteren ze dezelfde principes. Gault Millau beloonde hen al twee jaar op rij met 13 punten voor die keuken. Ook voor niet-Italofielen het ontdekken waard!

Recept van de chef

Melanzane alla griglia

Ingrediënten
(halve aubergine per persoon)

  • Aubergines
  • Champignons
  • Krokant gebakken uien
  • Salie
  • Chilipeper
  • Peterseliepoeder
  • Montasio kaas (of ongerijpte Belgische kaas)
  • Melk van geroosterde hazelnoten
  • Zout

Snij de aubergines doormidden, bestrooi ze met zout en gril ze tot ze mooi bruin zijn. Bak de champignons. Bedek de aubergines met de champignons, salie, chilipeper en de kaas en gratineer 15 min. in de oven op 200°C. Snij de uien fijn en bak ze krokant. Werk de aubergine af met melk van geroosterde hazelnoten, de uien en het peterseliepoeder. Gustoso!

Vind alles voor het recept in onze versmarkt

Bij Sint-Jacobs 20/23
9000 Gent

Ma: 06:30 – 13:00
Di-za: 06:30 – 16:00
Zo: gesloten